Skip to main content
Евро-Ток България инициира и организира кулинарен форум Концепции 2009, 2011 и 2013, мащабни събития в София, които събраха на едно място популярни европейски Шеф-готвачи и българска професионална публика.
За първи път в България през 2009 г. се проведе голяма среща на водещите европейски Шеф-готвачи притежаващи опит в ресторанти с 1, 2 и 3 звезди Мишлен и в големите международни конкурси. 25 Шеф-готвачи от Европа представиха тенденциите на висшата кулинария в демонстрационно готвене. Имена като Даниел Рамо, президент на Евро-Ток Интернационал, работил в ресторант “La Cravache d’or” с 3 звезди Мишлен, Ренато Фаваро, вицепрезидент на Евро-Ток Люксембург и собственик на ресторант с 1 звезда Мишлен, работил в “Le Сrocodile”, 3 звезди Мишлен, Стефан Гибсон – шеф-готвач в ресторант „L’Ecrivain” в Дъблин с 1 звезда Мишлен, Жак Барнашон, собственик на ресторант “L’Etang du Moulin” с 1 звезда Мишлен, Мортън Томсън – финалист в конкурса Bocuse D’or 2005, 2007, работил в “Kommandanten”, 2 звезди Мишлен, и още топ Шеф-готвачи от Европа пристигнаха у нас специално за форума „Концепции 2009”.
След успеха на първото издание Евро-Ток България продължи традицията, като организира Кулинарен форум през 2011 и 2013 г., предлагайки на българските професионалисти европейската визия за висшата кулинария.
Третото издание на “Концепции” беше посветено на модерната испанска кухня, като в него участие взеха трима популярни испански Шеф готвачи.
Фиро Васкес, Главен готвач и собственик на ресторант “Оливар”, който се намира в североизточния район на Мурсия, Испания. Ресторантът му притежава едно слънце /звезда/ в пътеводителя на Репсол за 2011 г. и сертификат от Европейската централа EFQM за превъзходно качество. Рубен Алварес, Шеф сладкар, трупа професионален опит в престижни ресторанти, като „Аула Чоковик“, собственост на Рамон Морато, „Мас д’Осор“, собственост на Нанду Хубани и др. Серхио Перес започва своята кариера в престижния elBulli, след което продължава професионалния си път в Швейцария, Лондон, Ню Йорк, Далас, Хавай и др. Негово дело е популярната школа за обучение ChefsLab.
Друг изключително важен акцент във форума бе участието на млади български кулинари, притежаващи талант и висок професионализъм. Всеки от тях бе презентиран от утвърден Шеф-готвач. Антонио Иванов беше представен от Шеф Ивайло Петков; Иван Иванов от Шеф Сидония Радева; Калоян Колев от Шеф Робин Вилереал, а Михаил Николов от Шеф Ради Стамболов. По този начин Евро-Ток България обърна специално внимание върху младите професионалисти и възможностите за тяхното развитие.
Благодарим безкрайно на всички презентатори, партньори и зрители.

Leave a Reply