Euro-Toques Bulgarie
Des Artisans Cuisiniers au service d'une alimentation saine
“Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца” на 21.10.2010 г.

“Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца”

На 21 октомври 2010 г. /четвъртък/ от 11.00 ч. в зала Фестивална /ул. Манастирска № 35/, 350 деца на възраст от 10 до 12 години от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания ще вземат участие в традиционния “Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца” - инициатива на Представителството на Европейската комисия в България и Евро-Ток България /Европейското сдружение на Професионалните готвачи/. Събитието се организира за четвърта поредна година.

Празникът ще бъде открит от г-жа Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, а като специални гости на събитието са поканени кметът на София, Министърът на Образованието, младежта и науката, Министърът на физическото възпитание и спорта, Министърът на земеделието и храните и др. Заедно с децата те ще приготвят предястието от здравословното меню. Към креативното готвене ще се присъединят и телевизионни водещи от ключови телевизии в България.

Чрез средствата на шоу-готвенето и играта малчуганите ще получат от професионални кулинари полезни уроци по балансирано и здравословно хранене.

Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важен фактор за рязкото увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата. Ето защо по време на празникът младите европейци ще участват в спортни демонстрации и игри в няколко вида спорт – баскетбол, бадминтон, тенис на маса, канадска борба и др. Уроци по физическа култура децата ще получават от водещи български спортисти и треньори, като Георги Глушков, Любомир Амиорков, Нораир Нурикян, Тити Папазов, Вероника Бонкова и др.

Резултатите от национално проучване на представителна извадка от деца в І-ви клас (7-8 години), проведено през 2008 г, в рамките на Европейска инициатива за наблюдение на затлъстяването при децата, показват че 30,6% от българчетата в тази възраст са с наднормено тегло, от които 17% със свръхтегло и 13,6 % със затлъстяване. За сравнение с данни от национално представително проучване на храненето сред учениците, проведено през 1998 година, в същата възрастова група с наднормено тегло са били 23,3 % от децата (на 7-8 годишна възраст), като от тях 16.1% са със свръхтегло и 7,2 % със затлъстяване.

Събитието се реализира в рамките на Европейската година за борба с бедността и социалното изключване.

Проявата е организирана с генералната подкрепа на компаниите:
Данон-Сердика АД с марка Данонино, Нестле България АД с марки Нескуик и Житен Дар, Балкански млечни продукти с Лурпак, Метро Кеш едн Кери България, Академика 2000 и Райт Рентал.
Любезен домакин на събитието – Зала Фестивална

Подкрепени и от Столична община, Министерството на физическото възпитание и спорта, Гранд Хотел София, Национален център за опазване на общественото здраве и др.


За повече информация и записвания:
"Европейския ден за здравословно хранене

и готвене с деца"

21 октомври 2010, 11:00 часа

София, зала "Фестивална"

ПРОГРАМА


10.15 - 10.50 ч. Пристигане и настаняване на децата;

11.00 - 11.30 ч. Официална част по откриване на събитието - Химни на Обединена Европа и на България – поздравления към децата от страна на официалните гости, министри, посланици и спортисти.

11.30 - 12.30 ч. Здравословно готвене – Децата и гостите заедно приготвят здравословно меню.

12.30 - 14.00 ч. Организирани подвижни игри в различни видове спорт /баскетбол, бадминтон, тенис на маса, канадска борба и др./ – децата участват заедно с изявени български спортисти;

14.00 ч. Закриване на събитието, раздаване на подаръци и отпътуване на децата

Accueil | Français