Euro-Toques Bulgarie
Des Artisans Cuisiniers au service d'une alimentation saine
Европейски Ден за Здравословно хранене
Под патронажа на Представителството на

Европейската Комисия в България

Ако вярвате, че здравословното и балансирано
детско хранене е и Ваш приоритет, на вниманието Ви представяме:
Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца
14 януари 2010 г. 11.00 ч.
Интер Ескпо Център, СофияОписание на Инициативата:
За трета поредна година на 14 януари 2010, Евро-Ток България и Представителството на Европейската Комисия в София ще организират Традиционният “Европейски Ден за Здравословно Хранене и готвене с Деца”.
Събитието възниква като инициатива на Европейската Комисия и на Евро-Ток Интернационал /Европейското сдружение на професионалните готвачи/ и цели създаване на нагласи у децата да се хранят здравословно.

По време на събитието 600 деца от столични държавни, частни и специализирани училища за деца с увреждания ще получат от над 100 първокласни Шеф-готвачи уникални уроци по здравословно хранене. Ще си сглобят готварски шапки. Ще научат повече за хигиената на хранене и ще разберат интересни подробности за здравословната храна.
Сами ще смесят компонентите на здравословно меню и ще го консумират. Празникът продължава до 3 часа и включва деца на възраст от 9 до 12 години. В първите две издания малчуганите гледаха популярен детски анимационен филм. Тази година децата ще проследят театрална постановка съвременен прочит на популярната приказка “Сливи за смет”, в която основните герои са деца, а декорите са направени от отпадъци. Ще станат част от забавни игри и викторини за здравословното хранене и ще получат много награди.
След събитието всяко дете получава торбичка с книжки за здравословното хранене, продукти и промо. материали на компаниите Партньори.

Организационни детайли:
Събитието е предшествано от Прес-конференция, която ще се състои от 11.00 ч. на 13 януари 2010 г.. в Информационния център на ЕС. Нейната цел е да предизвика медийният и обществен интерес по темата за здравословното и балансирано детско хранене. Да събере специалисти, които да предоставят точна и полезна информация. В пресконференцията ще вземат участие Националният Консултант по храни и хранене и Директор на Националния център по опазване на общественото здраве, Ст.н.с. д-р Стефка Петрова, дм; проф. д-р Божидар Попов, дмн, представител на Българското дружество по хранене и диететика, Председател на Катедра "Хигиена, медицинска екология и хранене", както и други специалисти.


Основната цел на Евро-Ток България и Партньори е чрез играта и забавленията да покажем на децата какво е здравословно и балансирано хранене и защо то е важно.

За повече информация:
Accueil | Français