Euro-Toques Bulgarie
Des Artisans Cuisiniers au service d'une alimentation saine
На 14.01.2010 г. бе проведен Европейският ден за здравословно хранене

С бели шапки, много музика, балони и забавления бе отбелязан Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца

За трети път Евро-Ток България и Представителството на Европейската комисия у нас осъществиха Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца.
В инициативата участваха над 500 деца на възраст от 9 до 12 години от столични частни и общински училища, както и от специализирани институции за деца с увреждания. Любезен домакин на събитието бе Интер Експо Център.

На истинско кулинарно шоу малчуганите демонстрираха завидни познания в областта на кулинарията и здравословното хранене. Сами приготвиха Таратор с кисело мляко Данон Баланс и впечатлиха посланиците на Франция Н. Пр. Етиен Дьо Понсен и Унгария Н.Пр. Юдит Ланг, които за втори път подкрепят инициативата с присъствието си. За да подкрепят малките готвачи на събитието дойдоха и г-жа Светлана Ломева, зам. министър на образованието, г-н Георги Костов, зам. министър на земеделието, г-н Фабрицио Камастра, Директор на Италианския институт за външна търговия, областния Управител на Ловеч, г-н Николай Нанков и много други.
Малките европейски готвачи си сглобиха здравословна пица от картофена основа с продукти специално създадени за деца – Хамбурски колбас Никас Джуниър, кетчуп и майонеза от серия Олинезко на Компанията Олинеза. Сладкишница Гаврош изненада малките готвачи със специален десерт - Бисквитена торта с плодове, приготвена от бисквити Житен Дар на компанията Нестле и от кисело и прясно мляко Данон Баланс и На баба, предоставени от Данон.
По време на забавният детски празник учениците си приготвиха и Зърнена Закуска Нескуик Дуо на Нестле и консумираха Данонино напитка на Данон.

Основното мото на събитието бе, че няма забранени храни - има вредни количества. Освен здравословно, децата ни трябва да се хранят и балансирано. Към това апелираха над 50 професионални готвачи от Евро-Ток, ученици от младежката секция на сдружението, много ученици от Професионалната гимназия по туризъм в София, както и студенти от HRC Кулинарна академия, гр. Добрич. Всички те подкрепиха малките си колеги, като им разясняваха основните правила за успешно и здравословно хранене.

На своеобразния Открит урок по здравословно хранене малките си направиха и здравословен сандвич с продукти на Компаниите Никас и Олинеза, който прибраха за следобедната си закуска.

Ред Девъл Кетеринг бе компанията, която подготви компонентите на здравословното и балансирано меню, така че децата да изпитат пълно удоволствие от храненето. Нека не забравяме, че всички ние се храним и с очите си.

Особено интересна за малките готвачи бе забавната викторина – 2000 балона се изсипаха над тях. Истинско приключение бе,че в една част от тях намериха въпроси за здравословни продукти и навици. Фирмите партньори наградиха техните познания с много интерактивни награди.

Благодарение на Компанията Екобулпак децата събраха отпадъците от кулинарното шоу и голямото готвене в специалните контейнери за разделно събиране.
И все в същия дух проследиха и Театралната постановка Екологични сливи за смет, любезно предоставена от Made in Sofia. В пиесата основните герои са деца, а декорите са изработени от отпадни материали. Така малките актьори предадоха много ценно послание на връстниците си за опазването на околната среда и нуждата от общата ангажираност към проблема.

Накрая на празника всяко едно от децата си тръгна с много подаръци, предоставени от Компаниите партньори – здравословни продукти и книжки за здравословното и балансирано хранене.
Младите европейци получиха подаръци и от Представителството на Европейската комисия в България.
В контекста на събитието Евро-Ток България дари на децата плодове. Метро България предостави ябълки и изказа желание за бъдещо партниране в събитието.

Като на истинско детско шоу аплодисментите бяха за приказните герои - динозавърчето Дино, Зайчето Куики, Олинезко, Кравата и Прасето, както и за човечето Шапка, символ на събитието вече три поредни години.

Евро-Ток България изказва своите специални благодарности към Генералните партньори на събитието:
Данон България
Нестле България
Никас България
Олинеза
Райт Рентал
Булгарреклама

Благодарим също и на:
Министерство на образованието, младежта и науката
Министерство на земеделието и храните
Столична община
Национален Център за опазване на общественото здраве
Гранд Хотел София
Мак-В Габрово

Чрез Вашата висока Корпоративна Социална Отговорност и чрез личната Ви съпричастност и ангажираност към детското здраве, Вие сте пример за подражание, професионализъм и заслужавате специалните ни аплодисменти.
Без Вас всичко това не би било възможно.

Евро-Ток България проследи през годините как интерактивният начин на възпитание в посока здравословно хранене направи много позитивни промени и “запали” за каузата много деца, родители, институции и компании.
Ето защо планираме Четвъртото издание на инициативата да бъде реализирано през есента на тази година с амбицията то да бъде осъществено в поне още един град в България, за да може посланието да достига до максимален брой деца.
Вижте Галерията тук
Accueil | Français