Euro-Toques Bulgarie
Des Artisans Cuisiniers au service d'une alimentation saine
На 21 и 22 март 2013 г. се проведе третото издание на Кулинарен форум “Концепции”
Кулинарен форум “Концепции” 2013, посветен на испанската кухня

На 21 и 22 март 2013 г. се проведе третото издание на Кулинарен форум “Концепции”. Събитието бе организирано от Евро-Ток България с Генералното партньорство на МЕТРО Кеш и Кери.

Форумът се проведе в МЕТРО Академия към МЕТРО Кеш и Кери България и в него беше обърнато специално внимание на два основни аспекта – Висшата испанска кухня и развитието на младите български кулинари.

В двата дни на форума пред професионални готвачи от цялата страна, своята концепция за висшата испанска кулинария показаха трима популярни испански готвачи.

Шеф Фиро Васкес e Главен готвач и собственик на ресторант “Оливар”, който се намира в североизточния район на Мурсия, Испания. Член е на Евро-Ток Испания. Администратор на производството на зехтини в Морая, съучредител на Ордена на производителите на зехтини в Мурсия, Президент на Дружеството “Приятели на зехтин Екстра Върджин”, произвеждан в областта на Мурсия. Дълго време преподава Технология на хранене в Университета на Мурсия.
Пред професионалната аудитория по време на форума част от ястията, които Шеф Васкес демонстрира бяха Приготвен във вакум кефал с пиперки Ламуйос, печени в зехтин; Конфитирани калмари с блини с хайвер „ЕЛАБОРИНА“; Кремообразно сирене и чурос в хартиена фуния „ЕЛАБОРИНА“ и Грах в масло и пържени солени бадеми

Шеф Серхио Перес започва своята кариера в престижния elBulli, след което продължава професионалния си път в Швейцария, Лондон, Ню Йорк, Далас, Хавай и др.
По време на демонстративното готвене Шеф Алварес показа следните ястия: Миди във винегрет с шафраново олио; Платика с миди „а ла диабла” и кус кус в сос и Пушена сьомга с пъпеш и мента.

Шеф Рубен Алварес www.rubenalvarez.es Шеф сладкар, трупа професионален опит в престижни ресторанти, като „Аула Чоковик“, собственост на Рамон Морато, „Мас д’Осор“, собственост на Нанду Хубани и др. В своята работа отделя специално внимание на вълнуващия свят на шоколада.
Сред демонстрираните от Шеф Алварес ястия бяха: Цвекло- Бял шоколад- Кисело мляко- Granny Smith- Рукола; Мадагаскар и др.

За да стимулира развитието на младите български кулинари, Евро-Ток България, чрез свои утвърдени членове покани млади професионалисти, които демонстрираха своя креативен подход на работа.

Антонио Иванов, Ресторант Лейзи бе представен от Шеф Ивайло Петков. В своята кулинарна демонстрация Антонио показа Опушено крило от фазан, пълнено с фарс от патешко магре и физалис, зеленчуци готвени в масло с куриандър и кардамон, ойстер-цитрус сос и екстракт от чушка.

Михаил Николов, Заместник Главен готвач в Кенди клуб - Кемпински хотел Зографски и технолог към Happy-bar & Grill бе представен от Шеф Ради Стамболов. Калоян показа Конфитирани стриди с кисел яйчен сос и Агнешки котлети с фъстъчено-сусамен сос и епис масло.

Калоян Колев, студент в HRC Кулинарна академия бе представен от Шеф Робин Вилереал. Калоян демонстрира Тапас със български продукти и Филе от риба меч в шафранов сос.

Цветомир Тодоров, ученик от Професионална гимназия по туризъм Алеко Константинов, гр. Банкя бе представен от Шеф Сидония Радева. Цветомир показа Техника на готвене при дълбоко замразяване - Лобстер Севиче, Авокадо и босилек сорбе, Джинджифилово - маринована риба тон и др.

Основната цел на Кулинарен форум “Концепции” е да създава условия за обмяна на опит между кулинарите от Европа. Да обръща специално внимание на младите български таланти и да “провокира” партньорства между всички заинтересовани страни в кулинарния сектор.

Четвъртото издание на Кулинарен форум “Концепции” ще бъде организирано в началото на 2015 година, а до тогава Евро-Ток България ще предложи различни инициативи и активности в сферата на кулинарията.

Благодарим на МЕТРО Кеш и Кери България за коректното партньорство и инвестиция в българските кулинари.

Специални благодарности и към останалите компании, които подкрепиха инициативата:

   Институт Сервантес
   Гранд Хотел София
   Юниливър Фууд Салюшънс
   Планта ООД
   Ресторант Te Quero
   София-5

Accueil | Français