Euro-Toques Bulgarie
Des Artisans Cuisiniers au service d'une alimentation saine
Евро-Ток България поема Вице президентската позиция в Евро-Ток Интернационал

На 25 януари, 2010 г. в Люксембург се проведе Генерална Асамблея на Евро-Ток Интернационал, на която с пълно мнозинство за Вице президентския пост бе избрана Евро-Ток България. Другата Вице президентска позиция се поема от Евро-Ток Германия. Страна-президент в момента е Люксенбург.

На Асамблеята бе отправен призив към всички кулинари да извадят за две години Червения тон от менютата, поради факта, че рибата е записана в Червената книга на изчезващите видове.

Евро-Ток Интернационал се присъединява към призива на СЪВЕТА на Европа /РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 812/ и Международната комисия за опазването на видовете риба тон в Атлантическия океан (ICCAT), като пое ангажимент да информира своите членове за опасността от изчезване на вида.
Евро-Ток България отправя своя призив към българските кулинари да изключат от менютата си тази риба и по този начин да станат част от международната инициатива за опазване на вида.

Информация за Червена риба тон (Жълтолюспеста риба тон - Thunnus thynnus):

Името "туна" или "тон" се отнася за няколко океански вида риби от семейство Скумриеви .

Днес наричат тона "застрашен от изчезване вид". Причината за това е, че бъдещето й е в ръцете на нас хората, а изчезналият вид Сребърна пъстърва подсказва, че сме лоши стопани.

Интересен факт за оцеляването на вида е, че Червените риба тон живеят около стада на делфини. Делфините отблъскват акулите и така дават възможност на рибите тон да растат и да се размножават при по-ниски популационни загуби. Както знаем обаче, делфините също изчезват.

Червената риба тон е една от най-бързо плуващите риби в океана, засечени са екземпляри, движещи се с 77 км./час

Червеният цвят на месото се дължи на това, че то съдържа миоглобин - молекула, която разнася кислород в мускулите на бозайниците. Веднага следва да направим заключението, че протеините, които се съдържат в месото на тези представители на туните са с биологична стойност и аминокиселинен профил, близък до типичните диетични меса: пуешко, пилешко, телешко и др. Това прави рибата тон достоен техен конкурент.

Червената риба Тон е:


    · богата на витамините: В3, В6 и изключително много на редкия витамин В12 (100 гр. съдържат до 11 мкг - 500% от средната дневна доза);

    · богата на минералите: фосфор, магнезии и желязо.


Размерите й варират между един и два и половина метра, а теглото и е между 100 и 180 кг. Съобщавано е за уловени екземпляри с размер до 4 метра и 58 сантиметра и тегло до 679 кг.

Източник:
Евро-Ток Интернационал
Accueil | Français