Euro-Toques Bulgarie
Des Artisans Cuisiniers au service d'une alimentation saine
Кулинарни региони в България

Кулинарни региони в България

На 20 март 2012 г. Евро-Ток България организира Кръгла маса на тема Кулинарните региони в България – създаване на кулинарна карта.

По идея на Евро-Ток България кръглата маса събра на своеобразна дискусия представители на различни държавни институции сред които Иво Маринов, зам. министър на Икономиката, енергетиката и туризма, Николай Нанков, зам. министър на регионалното развитие и благоустройството, д-р Николай Кулински, Българска агенция по безопасност на храните, гл. ас. д-р Мария Маркова, Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Пенка Стоичкова, Министерство на околната среда и водите, Пенка Иванова, Министерство на образованието, младежта и науката, Петър Нацев, Представителство на Европейската комисия в България, Людмила Димитрова, Министерство на външните работи и др.

Участниците в Кръглата маса се обединиха около идеята за създаване на Работна група, обединяваща експерти от различните институции и организации, така че до една година България да има своето кулинарно райониране.

Кулинарията е ключов фактор за развитието на туризма, а също и за съхраняването и възстановяването на производството на автентични български продукти и ястия.

Гастрономията е сред най-ярките проявления на културното разнообразие на всяка от страните в Европейския съюз, които в единство запазват богатството на своята специфика.

Този сегмент е важен детайл от създаването и на бранда България като туристически продукт така, както например Франция и Италия се асоциират с тяхната кухня.

По време на Кръглата маса Евро-Ток България напомни, че преди две години организацията извърши мащабно кулинарно изследване на област Ловеч. Резултатите от изследването бяха публикувани в печатно издание със заглавие „Стара народна кухня - Ловешки регион“ - пилотен проект, разработан от Евро-Ток България. Реализиран с подкрепата на Министерството на Икономиката, енергетиката и туризма.

„Стара народна кухня - Ловешки регион“ можете да изтеглите от тук: Broshura Lovech.pdf Broshura Lovech.pdf
Accueil | Français